BLOG'EN - DEN ELEKTRONISKE SCENE #04
MARTIN ROSS

4. Samtale med The State, The Market &The DJ.

Skrevet af Torben Eik og Bibi Lausen Bergfjord  // organgrinder.dk

I denne blog søger jeg svaret på, hvad elektronisk musik er for en størrelse. Er den en genre, en teknik, eller er den kendetegnet ved nogle helt andre egenskaber? I et lille øvelokale i Københavns Nordvest-kvarter mødtes jeg forleden med Anders, Eske og Erwin fra SPOT-aktuelle The State the Market & the DJ.

Jeg startede ud med at spørge: ”Hvad er elektronisk musik for jer?”. Svaret var, ikke overraskende, at den er mange ting. Elektronisk musik er ikke noget man nemt kan sætte fingeren på. I det ene øjeblik kan det forstås som en genre, og i det næste som en teknik. For forsanger Erwin var det ikke så vigtigt at afgøre, om musik tilhører en bestemt genre, det vigtige for ham er selve lydoplevelsen: ”Hvis det lyder godt, betyder det ikke så meget, hvordan lyden fremstilles”. Anders pointerede, at der også indenfor den elektroniske musik er et mylder af subgenrer, som er vidt forskellige i lyd, udtryk, form, teknik og formål. "Der er intetsigende tyggegummipop, og så er der mange fede og lydmæssigt spændende navne - For mig er computeren et instrument på linje med andre instrumenter med sine egne muligheder og begrænsninger."

Jeg fortalte bandet at nogle musiksociologier mener, vi er gået fra tonal musikforståelse til en klanglig musikforståelse – At det ikke længere handler om at sætte toner sammen til melodier, men at skabe den rette klang. Jeg var nysgerrig efter, om det var en god måde at anskue den elektroniske musik på? Anders kom i tanker om en klaverkoncert han havde været til i DRs koncerthus. Her blev pianisten akkompagneret af to elektroniske musikere i stedet for et symfoniorkester. Det var netop et eksperiment med klang – det lød helt ad helvede til, men spændende var det! Så ja, det var der måske noget om. ”Er den elektroniske musik grænsesøgende?” spurgte jeg, ”Al musik bør være grænsesøgende!” svarede Erwin hurtigt.

Jeg spurgte til det boom, der tilsyneladende sker indenfor elektronisk musik i disse dage. – Hvad den skyldes? Erwin mente, at en stor del af det har at gøre med trend – Det svarer til dengang der var en bølge hvor alle skulle synge dansk. Eske tilføjede, at der jo også er en praktisk forklaring - Alle har udstyr til at lave elektronisk musik i dag – nemlig en computer. Anders sammenlignede med musikken i 70’erne. Alle havde dengang en el-guitar og derfor eksperimenterede man meget med den – det bar lydbilledet selvfølgelig præg af – sådan er det også med computeren i dag.

”Hvad betyder internettet i denne sammenhæng - Er det internettets skyld at musikerne i stigende grad låner og remixer musik?” Det mente bandet ikke. Erwin pointerede det historiske faktum, at man altid tider har kopieret hinandens musik. En musiker som Woody Guthrie f.eks., var en rejsende sanger, hvis repertoire bestod af sange og stilarter han havde samlet op på sine rejser. Krav til originalitet er opstået i nyere tid. Problemerne i dag består i at musikeren tjener deres penge på en helt anden måde, og derfor beskytter de rettighederne på deres musik meget mere.

SMDJ musik kan nemt betegnes som en slag roots-musik, der søger tilbage til nogle musikalske rødder. Jeg kunne ikke dy mig for at spørge om der i deres musik var en vis afstandstagen til det elektroniske? Igen blev jeg mødt med et lidt skuffende nej. Anders havde lavet masser af drum n' base og arbejdet sammen med laptopmusikere, og Erwin fortalte, at han nød at lave nørdede beats på computeren, og at hele deres debutplade ”New Speak” er indspillet og mikset på en Mac.

Min interviewassistent Bibi, brød til sidst ind med et meget interessant spørgsmål: ”Er elektronisk musik i lige så høj grad i stand til at formidle følsomhed, som den akustiske?” Her kom der er et ja! Anders vendte tilbage til hans udtalelse om at computeren jo netop et instrument, han havde en god pointe. "Musikeren skal være dygtig uanset, hvad han spiller på! Der er masser af dårlig elektronisk musik såvel som dårlig akustisk musik – jeg stoler på, at folk kan høre forskel". ”Så man kan godt høre mennesket bag maskinen?” Spurgte Bibi. ”Ja!”, lød det igen og Erwin afsluttede. "God musik har denne her aura eller essens, som lige præcis er det, der skinner igennem fra kunstnerens hånd. Derfor behøver man ikke være bange for den elektroniske udvikling. Jeg er positivt stemt – der er allerede kommet, og der vil komme, meget godt ud af det!" 


Se alle indlæg i denne blog:

1. Hvad er elektronisk musik?

2. Fremtidens musik i nutiden

3. Definition på elektromusik

4. Samtale med SMDJ

5. Mennesket og maskinen

6. Muligheder og faldgruber

7. Et svar fra Torben Sangild

8. Hvad er en genre overhovedet?