SPOT-ÅBNING: ROCK MØDER KLASSISK MØDER ELEKTRONISK MØDER MIX MØDER POP MØDER…
HENRIK FRIIS

Oh Land - til SPOT-åbning i special-syet klassisk tilsnit.
Oh Land i speciel klassisk opstilling og When Saints Go Machine med udvidet besætning af strygere er føjet til SPOTs åbnings-arrangementet torsdag 21. maj i Musikhuset Aarhus - hvor rockgruppen Ave sammen med Odense Symfoniorkester og Hernings Kirkes Drengekor i forvejen udgør 120 medvirkende på scenen!

- -

SPOT Festivalens åbnings-arrangement i Musikhuset Aarhus torsdag 21. maj bliver specielt:
Vi har allerede løftet sløret for, at rockgruppen Ave i samarbejde med Odense Symfoniorkester og Herning Kirkes Drengekor – og under ledelse af dirigenten Bo Holten - vil opføre et nyt symfonisk værk bygget op omkring Aves musik. Nu er anden halvdel af åbnings-programmet i Musikhuset også faldet på plads, og det bliver yderligere to indslag, som blander den klassiske og den rytmisk verden – nemlig den elektroniske musiker Oh Land (Nanna Øland Fabricius) og electro-soul-pop-gruppen When Saints Go Machine, som begge går i klinch med den klassiske verden og dens musikere.

Oh Land – som også giver ”normal” koncert under festivalen – vil til SPOT-åbningen dels opføre den musik af Maurice Ravel, som hun pt. er i gang med at mixe for DRs og BandBases netbaserede projekt mixtoverdener.dk (projektet præsenteres til juni, så der er altså tyvstart på SPOT). Og så bliver nogle af hendes egne numre også udvidet til klassisk besætning:

- Som det ser ud nu, kommer der både strygere og pauker med, håber Nanna Øland, som får sin far, komponisten og arrangøren Bendt Fabricius til at skrive arrangementerne til de klassiske musikere. - Et kæmpe-arbejde selvfølgelig, men når det gælder selve min musik, ér den også meget orkestral i forvejen. Jeg har både været balletbarn og er vokset op i et hjem med masser af klassisk musik. Så det er overhovedet ikke fremmed land for mig. Tværtimod. Jeg kender sproget, jeg kender formen – og er tryg ved det, siger Nanna Øland.

When Saints Go Machine: udvider sit udtryk med strygere - både på ny cd o0g ved åbningen af SPOT.
When Saints Go Machine kommer også til SPOT med udvidet klassisk besætning. Gruppen har faktisk føjet strygere til elektropop-udtrykket på den kommende cd, der skal følge debut-ep’en op:

- Faktisk er det en cello, der spiller selve temaet på singlen ”Fail Forever”, og der vil også blive flere numre med strygerbesætning på selve albummet, fortæller sanger Nikolaj Manuel Vonsild, der med det samme slog til da mulighed for at optræde med udvidet, klassisk besætning på SPOT opstod.

- På cd’en bruger vi strygerne som aktive deltagere i skriveprocessen. De er med til at skrive partiturerne sammen med os, siger sangeren, der gerne vil blande musikkens farver – den elektroniske og den analoge:

- Det ér altså svært at få noget så mekanisk som elektronik til at lyde, som om den har et personligt liv. Der afspejler en cello nok mere den person, der spiller på den, mener sangeren, der glæder sig til at spille SPOT med udvidet besætning, og som nok vil benytte sig af lejligheden til også at inkludere et nummer, der aldrig har været tiltænkt strygere ”men som kan tåle det”.

Ave - arbejder med strygere i forvejen. Nu kommer chancen med helt symfonmiorkester og kor.
Ave åbner SPOT Festival 2009 sammen med ...
120 på scenen
Arbejdet omkring Aves koncert med symfoniorkester og kor skrider planmæssigt frem. Med 60 symfonikere, ca. 50 korsangere, Aves otte medlemmer og den erfarne dirigent Bo Holten til at holde styr på det hele, bliver der trængsel på Musikhusets scene. Men alle glæder sig:

- Det er ikke bare en drøm for mig at lave musik for band, orkester og drengekor – det er en kæmpe udfordring, hvor lange forløb skal fungere sammen. Og det er vigtigt at understrege: Musikken bliver absolut IKKE kun til udvidet strygersovs som underlægning til rocken. Vores idé er at skabe et værk, hvor band, symfoniorkester og kor fremstår som tre selvstændige dele: De skal kunne fungerer uafhængigt, og de skal kunne fungere sammen, understreger Aves guitarist Michael R. Jacobsen, der sammen med en medstuderende fra konservatoriet i Odense pt. er ved at lægge sidste hånd på partituret.

....Odense Symfoniorkester og...
Odense symfoniorkesters musikchef Finn Schumacker ser også frem til koncerten. Han indrømmer blankt, at hans første reaktion på Aves henvendelse var: ”Dét har mange da prøvet før”:

- Men så blev jeg interesseret, fordi det hele skal bygges op fra bunden. Man tænker band, orkester og kor sammen som en helhed. Det bliver et nyt udtryk, og det synes jeg er spændende, at vi kan være med til at skabe. Jeg må helt ærligt sige, at det, jeg har hørt indtil nu, er lige så kompetent som meget anden musik, vi får at arbejde med i symfoniorkestret, siger Schumacker.

I det hele taget ser alle åbningsaftenens deltagere frem til at blande genre-kortene:

...og Herning Kirkes Drengekor.
Oh Land: - Det mest moderne lige nu at blande alt muligt. Jeg oplever i hvert fald ingen grænser, og har overhovedet ikke lyst til at begrænse mig. Hvor den klassiske musik måske tidligere var forbeholdt én klasse, er det i dag ligegyldigt, om man er fattig og spiller Ravel eller rig og spiller balkan.

Nikolaj Manuel Vonsild siger: - Vi er inspireret af hvad som helst. Og der er ingen mur. Faktisk er der ikke ret meget musik, som ikke enten er inspireret af klassisk musik eller er inspireret af musik, der er inspireret af klassisk musik. Tiden er moden til at bruge det, man føler for – vi har ingen dogmer.

Michael R. Jacobsen fra Ave: - Det kan godt være, at den klassiske musik har grænser. Dem kan jeg også godt respektere – uden at føle jeg er tvunget til at rette mig efter dem. For jeg kan ikke lave musik med den slags grænser – de eksisterer ikke i mit univers.

- For mig handler det her om at nedbryde – og bygge op. Sammen!

 

Den Danske Bank bakker økonomisk op om programmet for anden halvdel af åbningsaftenen. 

- - - -

Ud over åbnings-arrangementet i Musikhuset har SPOT Festivalen som tidligere omtalt ni udenlanske acts - fordelt på tre århusianske spillesteder - på plakaten på åbningsaftenen torsdag 21. maj. Læs mere her.

- - -

Læs mere om mixtoverdener.dk