TI ÅR MED TEITUR
ERIK BARKMAN
Christian Ulf-Hansen på seminar. Foto: Lars Rune Laen Jørgensen
Christian Ulf-Hansen på seminar. Foto: Lars Rune Laen Jørgensen
Vejen til succes er brolagt med talent, hårdt arbejde og Kafka’sk bureakrati. Sådan lød moralen, da engelsk-dansk-russiske Christian Ulf-Hansen fortalte om ti travle år som manager for den færøske singer-songwriter Teitur.

Det startede med Teitur-sangen ”I Was Just Thinking”. Da SPOT-booker Conny Jørgensen spillede den på kassettebånd over telefonen til Christian Ulf-Hansen, var han tændt. Og da Teitur spillede sangen for ham live på SPOT i 1999, blev han rørt til tårer. Ulf-Hansen blev den unge færings talent, skaffede ham forlagskontrakt og bookede ham koncerter.

Teiturs musikerkarriere var godt i gang. I 2001 kvittede Ulf-Hansen sit højtprofilerede job på rettighedsorganisationen BMI for helt at hellige sig manager-gerningen – med særligt fokus på Teitur – og året efter sikrede han sin protegé en millionkontrakt med Universal International. Blåstemplet af Universal-topchef Doug Morris og udfærdiget præcis, som Ulf-Hansen og Teitur ville have den. Resultat: Albumdebuten ”Poetry & Aeroplanes”.

Visa-bøvl og hestebøffer

Siddende bag en Apple-laptop fortæller Christian Ulf-Hansen sin historie med underspillet stolthed over det, han og Teitur har udrettet sammen. Han spiller Teitur-demoer og uudgivne sange, han viser videoer af albumindspilninger og stadionkoncerter. Senere får vi endda spøgefulde viser om visa-genvordigheder og makabre hyldester til hestefortæring.

Men det er langt fra sjov og spas det hele. For midt i et gryende USA-gennembrud med John Mayer-support, mediehype og i snit 5,7 koncerter om ugen (!), begynder samarbejdet med Universal at falde fra hinanden. Den A&R-kvinde, der er tilknyttet Teitur, lukker kassen i og nægter at udgive andensinglen ”I Was Just Thinking” – Ulf-Hansens gamle favorit.
 
- Det gik helt galt, da hun opdagede, at vi var ved at løbe tør for penge. Jeg havde taget et nyt lån i mit hus uden at fortælle min kæreste noget – faktisk ved hun det stadig ikke, griner Christian Ulf-Hansen.
- Så A&R-medarbejderen, der ikke skal nævnes ved navn her, havde os ved nosserne. Hun begyndte at sende sange, som hun ville have Teitur til at synge, og nægtede at tage stilling til, hvornår vi kunne indspille det album nummer to, Universal havde forpligtet sig til at betale for.

Gode råd var dyre og der var ingen penge til at gå rettens vej. Christian Ulf-Hansen var efter eget udsagn ”på randen af et nervøst sammenbrud”. Løsningen blev en plan B, hvor Teitur brød kontrakten med Universal – gav afkald på de 200.000 dollars, han var berettiget til, hvis Universal brød kontrakten – og fik en producer til at indspille ”Stay Under the Stars” på forventet efterbevilling.

Once again with feeling

Siden har Teitur og Ulf-Hansen bygget karrieren op igen. Med independent-udgivelser, endnu flere koncerter og fornuftigt pladesalg blandt andet i Danmark, Frankrig og (senest) England. SPOT-åbningstaler Neil McCormick er ikke bange for at gå til sagen, da Ulf-Hansen åbner op for spørgsmål fra salen:

- Med alt det modgang, nyt lån i huset og alt det andet: Tjener du overhovedet penge på det her?

- Teitur og jeg har arrangeret det sådan, at vi kommer størstedelen af vores indtjening i en pulje, der skal betale for pladeindspilninger og andet, som kan udvikle hans karriere. Så jeg tjener ikke alverden, men jeg elsker Teitur, han er glad og tilfreds, og vi stoler på hinanden, forsikrer Christian Ulf-Hansen, før han med slet skjult tilfredshed konstaterer, at:

- Teiturs engelske pladeselskab udgiver snart en kompilation af sange fra hans to første album, andensinglen bliver ”I Was Just Thinking”. Endelig!