ER DE SJÆLDNE SATTE DERES FUGLE FRI PÅ ARCHAUZ
LOTTE ØRUM RYSTEDT

Foto: Sofie Amalie Klougart
Er de Sjældne består af forfatter Lone Hørslev og musiker Solveig Sandnes. Foto: Sofie Amalie Klougart
Musikeren Solveig Sandnes og forfatteren Lone Hørslevs sange har alle fugle som fællestræk. Teksterne kommer først, derefter skaber Solveig Sandnes musikken. På ArcHauz var der fredag fuldt hus til deres koncert.

En spurvehøg og en isfugl blev sunget på vingerne under Er de Sjældnes koncert fredag på et fyldt ArcHauz. Fuglene er et gennemgående tema i alle deres sange. Hvis ikke de bliver sluppet i luften i teksten, flakser de omkring i lydbilledet som f.eks. samplede fuglelyde. Er de Sjældne er et samarbejde mellem forfatteren Lone Hørslev og musiker Solveig Sandnes, og det var tilfældigt at fuglene blev emnet.

Da Solveig Sandnes mødte Lone Hørslev gik hun rundt med lidt kærestesorger, og var kommet til at tænke på dengang, hun var 16, og hendes kæreste hellere ville træne sin spurvehøg end være sammen med hende.

- Jeg kunne huske hvor knust jeg var over, at ham filejsen hellere ville have spurvehøgen. Og så var det i virkeligheden ekskæresten, han hellere ville have, fortæller hun.
Tilfældigvis fortalte hun Lone Hørslev historien, og hun blev inspireret til at skrive Spurvehøg, som den første tekst til deres fælles projekt. De aftalte herefter, at alle sangene skulle have et fugletema.

- Der sker noget særligt, når man lukker naturen indenfor. Man kan aldrig vide, hvad der sker, siger Lone Hørslev.

Foto: Sofie Amalie Klougart
Lone Hørslev læste under koncerten op af sine digte. Foto: Sofie Amalie Klougart
Hun synes, fuglenes skønhed passer godt med den sfæriske stemning i musikken. Under koncerten sang Solveig Sandnes sammen med to andre kvindelige sangere.

- Den der måde at synge på er nærmest som fuglens blik. Man bliver båret ud over landskabet, siger Lone Hørslev. 

Samarbejdet foregår via mail. Lone Hørslev sender tekster til Solveig Sandnes, som omsætter teksten til lyd. Under indspilningerne er der kommet flere folk til, og sammen har de gradvist skabt en livelyd. Lone Hørslev synes, at det giver noget ekstra til teksterne, når der sættes musik til.

- Igennem musikken har man en privilegeret adgang til underbevidstheden. Det giver også noget ekstra, at det bliver fortolket gennem et andet menneske, altså gennem Solveig.
1 +1 kan give mere end to. 
At spille på SPOT giver Er de Sjældne et møde med et fantastisk, dedikeret publikum, fortæller Lone Hørslev.

- Der er en særlig nysgerrighed sådan et sted. Det kan man mærke, og derfor er det rart at få lov til at præsentere noget her for folk første gang. Vi vil gerne invitere folk indenfor i vores univers, og så må de selv finde sig til rette der, siger Lone Hørslev.