SONGWRITER-SCENEN – EN Ø PÅ SPOT-FESTIVALEN
RASMUS STEFFENSEN

Islandske Disa kan opleves på SPOT.
På SPOT Festivalens Songwriter-scene er der plads til at komme helt tæt på sangerne og sangene. Her kan man i intime rammer opleve både shooting stars som Aura, comebacks fra gamle kendinge som Jacob Eriksen og Elisabeth samt helt nye navne som Butzback. Oplev også friske bud på den gode sang fra nordiske navne som bl.a. Taxi Taxi!, Rocket to the Sky. Jarle Bernhoft og Wendy McNeill.

- - -
Sig ordet singersongwriter, og mange vil straks se et billede for sig af en person, der synger inderlige sange på akustisk guitar eller klaver. Udtrykket kan dog have mange nuancer, hvilket man har rig mulighed for at opleve på SPOT Festivalens Songwriter-scene.

På en festival som SPOT, hvor man gerne går meget meget omkring, og hvor publikum samt branchefolk zapper rundt mellem de mange forskellige scener, udgør Songwriter-scenen lidt af en oase - eller ø i et brusende hav. Siden 1999 har man på denne scene dyrket de intime rammer med sangen, teksten og stemmen i fokus. Typisk afholdes koncerterne i en mindre sal med plads til ca. 300 mennesker – i år i Musikhusets Lille Sal – og altid med et siddende publikum. Her er der plads til at lytte og plads til at give sig hen til de helt nære møder med en sang og en stemme. Og selvom scenen er lille, er indtrykkene ofte store og dybe.

Det der især markant skiller Songwriter-scenen ud fra de øvrige, er dens to bærende dogmeregler: at der max er tre folk på scenen, og at der ikke er noget trommesæt. Sidstnævnte regel blev der sidste år ganske vist givet dispensation for, da den svenske duo Wildbirds & Peacedrums lukkede scenen med et af det års mest roste koncerter. Her var der intet andet end trommesæt til at understøtte sangene, og således gav duoen god mening på en scene, der netop dyrker det nøgne udtryk.

Aura har helt sikkert guitaren med, når hun skal optræder på singersongwriter-scenen.
Begrænsningerne til trods er udtrykkene mangfoldige på en scene, der både præsenterer kendte acts og stadig velbevarede hemmeligheder, ligesom der eksperimenteres med mange genrer. Inderligheden og de akustiske guitarer er der stadig, men en singersongwriter anno 2009 kan også sagtens benytte sig af laptop, eller elementer fra jazzen, eller….

Årets program afspejler i høj grad denne mangfoldighed. Her trækkes tråde tilbage til dansk visetradition, når Butzback optræder med sange, der kan vække minder om Povl Dissing, og der bydes på moderne singersongwriter-pop fra den meget omtalte Aura, der for nylig blev hædret med titlen som årets kvindelige kunstner til Danish Music Awards.

Scenen byder også på en mere erfaren kvindelig kunstner, nemlig Elisabeth. Hun kunne for nylig opleves til mindekoncerten for Hilmer Hassig, og netop Hassig har produceret Elisabeths nye album ”Salto Mortale”, der altså blev noget af hans sidste arbejde, inden han tragisk omkom i en trafikulykke. ”Salto Mortale” er Elisabeth i lyrisk og musikalsk storform, og selvom hun de seneste år især har gjort sig bemærket med både bøger og sange for børn, er ”Salto Mortale” en tilbagevenden til ”voksenmusikken”. Der er lagt op til en hudløs oplevelse, når en af Danmarks virkelig markante kvindelige stemmer vender tilbage.

Elisabeth - SPOT 2009
Elisabeth - tilbage med nyt voksenalbum i ryggen
Man kan også få et glædeligt gensyn med en sangskriver-veteran i form af Jacob Eriksen, der høstede store kritikerroser for sine sofistikerede engelsksprogede sange i bandet Shirtsville, men som fik karrieren voldsomt afbrudt af en blodprop. Nu har han dog rejst sig igen og i eget navn indspillet det dansksprogede album ”Populær Mekanik”.

Og som på den øvrige festival, er resten af Skandinavien også rigt repræsenteret på Songwriter-scenen. Her er liflig indiefolk fra de svenske tvillingesøstre i Taxi Taxi!, skæv elektronisk folk fra norske Rocket to the Sky og soulfyldt inderlighed fra norske Jarle Bernhoft. Eller hvorfor ikke kigge forbi, når svensk-canadiske Wendy McNeill - der tidligere har betaget som opvarmningsnavn til mange af Under Byens koncerter - lader sine chanson-inspirerede og harmonikapåvirkede sange klinge i Songwriterscenens intimsfære?

 

I alt kan man i år opleve 11 navne på Songwriter-scenen:

Hannah Schneider
Aura
Disa
(IS)
Jacob Eriksen
Rocket to the Sky
(NO)
Taxi Taxi!
(SE)
Butzback
Wendy McNeill
(SE/CA)
N*Grandjean
Jarle Bernhoft
(NO)
Elisabeth