NORDKLANG - MED STÆRKT DANSK AFTRYK
KRISTOFFER VEST
Tredje omgang af Nordklang er klar.
Tredje omgang af Nordklang er klar.
Vincent Van Go Go, Choir Of Young Believers, Annika Aakjær, Morild, Magnus Fra Gaarden og Lift er de danske indslag på dette års Nordklang Festival, som foregår næste weekend i St. Gallen i Schweiz.

Festivalen, som er den eneste af sin slags i Schweiz med fokus på nordisk musik, startede for flere år siden som enkelt-arrangementer i St. Gallen i Schweiz med hollænderen Felix van den Berg som initiativtager . Interessen for arrangementerne steg, og i 2007 tog arrangørerne konsekvensen, og gik i dialog med ROSA omkring udvælgelse af bands og afvikling af den første deciderede Nordklang Festival.

I år har interessen for Nordklang ikke kun været stor hos bands og musikere, men også fra musik- og genre-organisationer i både Danmark og resten af Skandinavien, hvilket har resulteret i en række nye samarbejder. I år helt konkret imellem ROSA, Folkemusikens Fælles Sekretariat og SNYK (genreorganisation for ny dansk kompositionsmusik). Yderligere har den lokale jazzforening Gambrinus i St. Gallen, indledt et samarbejde med Dansk Jazz Forbund.

Udover de danske kunstnere på festivalen, er resten af Norden også repræsenteret på dette års Nordklang. Island ved Kira Kira og Hafdis Huld, Norge ved folk/rock gruppen Bergtatt, mens Jouhiorkestri tager turen hele vejen fra Finland. Svenske Montys Loco har også valgt at lade tour-bussen slå et smut forbi St. Gallen for at deltage i festlighederne.

Choir of Young Believers - Et af de danske bands til dette års Nordklang.
Choir of Young Believers - Et af de danske bands til dette års Nordklang.
Side-events
Som det var tilfældet sidste år, vil der igen i år være en lang række events sideløbende med festivalen. St. Gallens alternative biograf KinoK har igen i år et ”Nordic-Special-Program” med flere nordiske indslag. Den gamle biograf og det nu alternative spillested Palace arrangerer i år en Nachtbar Spezial, med film og musik fra Island.

Den Gambrinus præsenterer i samarbejde med Nordklang Festival og Dansk Jazz Forbund Magnus Fra Gaarden. St. Gallens historiske bibliotek, Stiftsbibliotek sætter fokus på nordisk litteratur, og den regionale radiostation Toxic.fm laver en nordisk dag og sender live fra festivalen.

Festivalen slutter igen i år med en kirkekoncert  i St. Larenzen Kirche - med Choir Of Young Believers og Morild.

Glad for samarbejdet - navne fundet på SPOT

Felix van den Berg - der nu for tredje år er tovholderen for Nordklang - siger om samarbejdet:

- Vi er meget stolte over, at ROSA igen i år har hjulpet os med at åbne døre til den nordiske musik. Dette samarbejde har gjort det muligt, at den tredje udgave af Nordklang igen kan præsenterer et line-up med høj kvalitet, en masse nordisk lyd og mange oplevelser.

- En masse af disse musikere har vi fundet på SPOT-Festival. Vi mener at den nordiske musikscene er utrolig mangfoldig og det er forbløffende at der er så meget god musik i Skandinavien, siger van den Berg og fortsætter.

 

Vincent Van Go Go lukker Granbenhalle lørdag.
Vincent Van Go Go lukker Granbenhalle lørdag.
- At arbejde sammen med ROSA, er at arbejde sammen med en gruppe utrolig dedikerede personer. For os er det rart at se, hvor stolte ROSA er af ”deres” musik - uanset stil og genre.

- Den åbenhed for musik i så mange og forskellige genrer, passer perfekt til vores festival. Nordklang prøver at give St. Gallen en nordisk musikoplevelse, som ikke kun fokuserer på en genre, men mange. Det lyder måske underligt, men i vores del af verden er det ret usædvanligt med den alsidighed. Men de sidste to års afvikling af Nordklang har bevist, at vores publikum kan lide det!

- Samarbejdet giver gode erfaringer og det er helt unikt at vi kan udveksle kultur i en venskabelig atmosfære. Vi håber at vores projekt og samarbejdet åbner døre hos begge parter, og fortsætte lang tid endnu.

Endelig afslutter Felix van den Berg: - Da Nordklang er vokset utrolig hurtigt og alt arbejde er udført af frivillige, var det vigtigt for os, at konsoliderer vores interne struktur. Derfor har vi besluttet at vores tredje Nordklang bliver i en lidt mindre udgave end de to tidligere. Dette har dog ikke betydet, at vi ikke fortsætter med at udvikle Nordklang. Vi kan i år præsentere to nye musikgenre, nemlig jazz og ”New Music". Dette har kun været muligt med stor hjælp fra Gunnar Madsen og ROSA.

Program:

Kirkekoncerten sætter igen i år punktum  for Norkdlang. (Arkivfoto: Kristoffer Vest)
Kirkekoncerten sætter igen i år punktum for Norkdlang. (Arkivfoto: Kristoffer Vest)
Fredag 6. februar
Kastanienhof
TBA – Magnus Fra Gaarden    (DK)

Lørdag 7. februar
Palace
20.30 – 22.00 Hafdis Huld (IS)
23:00 - 00:30 Lift (NO/DK)
00:30 - ?? Palace DJ

Grabenhalle
20:00 - 21:15 Montys Loco (SE)
21:45 - 23:00  Bergtatt (NO)
23:30 - 00:45  Vincent Van Go Go (DK)
00:45 - luk Grabenhalle DJ

Kellerbühne
20:00 - 21:00 Choir Of Young Believers (DK)
21:30 - 22:30 Annika Aakjær (DK)
23:00 - 24:00 Kira Kira (IS)

Restaurant National zum Goldenen Leuen
20:00 - 21:30 Morild (DK)
22:15 - 23:45 Jouhiorkesteri (FI)

Søndag 8. februar
St. Larenzen Kirche

10.00 Choirs Of Young Believers (DK)
10.00 Morild (DK)