NORDISKE SANGSKRIVERE GÅR I SAMSPIL OM NYE SANGE PÅ SPOT
JON HEDEDAL
Petur Háberg er en af de otte sangskrivere, der deltager ved Nordic Cowriters.
Otte udvalgte musikere fra hele Norden får lov til at udvikle deres talent ud i sangskrivning ved workshoppen Nordic Cowriters, som finder sted i dagene op til SPOT -  og som kulminerer i en specialkoncert under årets SPOT Festival.

For fjerde år i træk bliver unge talenter samlet på Engelsholm Slot i dagene op til SPOT. Det, der skal foregå på slottet, er en tre dage lang sangskrivningsworkshop, hvor sangskriverne, under ledelse af den norske sangskriver og producer Arne Hovda og arrangør Roar Amundsen, skal skabe helt nye og dugfriske sange.

Talenterne må ikke have noget materiale med, da hele idéen med arrangementet er, at de skal trækkes ud af deres vante miljø og prøve at samarbejde med folk, de ikke kender i forvejen. Denne type konstellationer har tidligere ført til, at nogle af sangene skrevet på workshoppen, senere er endt på en udgivelse fra deltagerne. Og desuden har det ført til,  at nogle af deltagerne har turneret sammen.

Til forskel fra de tidligere års workshops er deltagerantallet i år skåret ned fra tolv til otte. Grunden er, at der i år vil blive tilknyttet fire professionelle staff writers, som skal hjælpe talenterne med at skrive.

Også til stede på Engelsholm Slot - Ida Østergaard.
Deltagerne bliver sammensat i forskellige grupper, hvor de får 3-4 timer til at skrive en sang. De sidste år har det resulteret i op til 30 sange i løbet af de tre dage, workshoppen varer.
 
I grupperne bliver staff writernes rolle blandt andet at hjælpe talenterne med at optimere kreativiteten musikerne imellem, så hver session munder ud i nye sange.

Som endnu et nyt tiltag, vil der i år også komme en til to publishere, som skal holde foredrag for de unge -  bl.a. om afsætningsmuligheder for deres sange.

Workshoppen munder ud i, at de 15 bedste sange bliver udvalgt og fremført ved åbningen af Songwriterscenen i Musikhusets Lille Sal på årets SPOT Festival.

De deltagende sangskrivere anno 2009  er: Kagoshima Bay (DK), Ida Østergaard (DK), Kaja Bremnes (N), Dennis Mejdal (DK), Maja Lund (DK), Svavar Knutur (IS), Petur Háberg (FO), Hans Mortensen (GL/DK).

Svavar Knutur har taget turen over Nordatlanten for at deltage til SPOT.
Nordic Cowriters er arrangeret af Mayday Music og ROSA – Dansk Rock Samråd i samarbejde med  Mobile Music, KODA, DJBFA og DPA.