MODELLEN FUNDET - DET FØRSTE SPADESTIK TAGET
HENRIK FRIIS

Lørdag aften, Nordic Blizzard, Utrecht

Men Among Animals - allerede i julehumør i oktober. Og første danskere på scenen i Utrecht.
Men Among Animals - allerede i julehumør i oktober. Og første danskere på scenen i Utrecht.

Kogende, fyldt dansegulv. Og to storgrinende Efterklang-musikere Rasmus Stolberg og Casper Clausen i rollen som DJ’s, der fik det hele til at gynge med deres blanding af Efterklang-musik, tv/film-temaer, forvrængede Phil Collins-numre…. og hvad de to høje, tynde herrer ellers havde fundet på at kaste ud til det hollandske publikum i denne sene aftentime på spillestedet Tivoli i Utrecht.

Se dét var et stærkt, godt minde at gå hjem på efter en lørdag aften, hvor MXD’s og ROSAs ”SPOT On Denmark”-koncept for første gang var blevet luftet i Hollands største universitetsby - som væsentligste indslag i 1.udgaven af den nye Nordic Blizzard Festivalen, som initiativtagerne ønsker skal være en årligt tilbagevendende begivenhed. I dette tilfælde med danske bands plukket af hollandske medie- og branchefolk fra årets SPOT festival: Men Among Animals, Dúné, Slaraffenland, Efterklang DJ-Team - suppleret med færøske Orca. .

Status er: Små 100 branchefolk var inde – 70 af dem allerede til MXD’s indledende reception mellem hollandske og danske pladeselskabsfolk, bookere, spillestedsrepræsentanter m.v., hvor networking var i højsædet Og som aftenen skred frem dukkede også flere og flere menige musikfans op på Tivoli-spillestedet, som er Hollands 3. vigtigste (efter de legendariske Milkweg og Paradiso i Amsterdam). I alt var 250-300 inde, skønnede arrangørerne. Altså et flot og respektabelt førstegangs-resultat

"Jeg tror rigtigt mange danske bands allerede helt fra græsrodsplanet kan få noget ud af at samarbejde med ligesindede her i Holland."
"I det hele taget ved vi nu, at dansk musik indeholder en masse, vi ikke kender, men som har fortjent at blive hørt. "
"Jeg tror vi føler os mere connected til Danmark, end til det tyske marked."
"... opmærksomheden mod danske musik ér stigende: alle Saybias koncerter bliver udsolgt hernede, Volbeat gør det samme – alle kender Alphabeat. Murder gør sig, As In RebekkaMaria, Under Byen"

Det er bare et par løsrevne citater fra lørdagens hollandske branche (Læs branche-kommentarerne i den tilhørende artikel her.) Og lagt sammen med tilskueropbakning og kvaliteten af de danske indslag levede det flot op til forhåndsforventningerne.

- Vi ved den her slags tager tid at bygge op, sagde Johan Gijsen, leder af Tivoli inden det hele startede. - Vores ambition er stille og roligt at bygge Nordic Blizzard op til en festival på tre spillesteder her i Utrecht – og med et bredt sammensat Nordisk program med 16-20 grupper. At det fortrinsvis blev dansk musik denne første gang, skyldes at I rykkede hurtigst på ideen.. Men tag bare den engelske London Calling Festival i Amsterdam som foregår om to uger.. Det har taget 10 år at skabe: ingen gad komme til den i starten – nu er der udsolgt på forhånd. Det er den ambition vi har: Støt og stille opbygning – vise folk at nordisk musik er kvalitet, så det er et arrangement man skal til uanset hvad.

 

Nu er der pause for Men Among Animals - til by:Larm i februar.
Nu er der pause for Men Among Animals - til by:Larm i februar.
Musikken bakkede ordene op 
Og det bakkede musikken så op om:
Efter færøske Orca havde åbnet ballet med særegne hjemmelavede instrumenter og en mørk musik i spændfeltet mellem svensk/finske Hedningarna og Depeche Mode, var det Men Among Animals som åbnede for udvalgte rød/hvide pose: 
Koncerten var gruppens fjerde udenlandske jobs på fire dage på en rejse der hed Leuven (Belgien), Madrid og Zaragoza (Spanien) og nu Utrecht – alle i øvrigt skabt med udgangspunkt i årets SPOT Festival – men der var ingen rejsetræthed at spore her:

 

Gruppemedlemmerne - iklædt de vanlige enorme lyskæder og anden hurlumhej – serverede uanfægtet deres glade, sprælske indiepop, selvom tilskuer-mængden i den store sal stadig ikke var overvældende på dette tidspunkt. Frontfigur Lasse Nielsen var da også helt tilfreds alt taget i betragtning: - Det var supersjovt, selv om man godt kan mærke, at publikum var 50-50 mellem branche og almindelige tilskuere. For vi formår alligevel gerne at få folk til at stå og hoppe med.


Gruppens booker Sebastian Tim fra Hamborg-baserede Tapete Records var da også fortrøstningsfuld:  - Nu har vi arbejdet med MAA i to år efter at have fundet dem på MySpace, og det er efterhånden blevet til mange udenlandske jobs. Debut-cd’en er ude i Tyskland-Østrig-Schweiz – nu vi gerne have flere partnere både når det gælder booking og distribution af cd. Det er dét denne minitur skal hjælpe til med. Pt. overvejer vi enten at sende gruppen på en længere tur alene på de mindre steder – eller at få dem hægtet på et stort navn som support-act, fordi det vil generere omtale. Men det skal nok komme, for selv hvis du ikke kan lide musikken, kan du ikke undgå at blive i godt humør af at se på dem, sagde Tim om gruppen som nu holder pause til norske by:Larm i februar – et job som i øvrigt også er blevet til oven på SPOT.

 

Dúné - rev publikum med.
Dúné - rev publikum med.

Eksplosionen Dúné

Næste band på scenen var en eksplosion: Dúné.Det kan godt være, at der var korslagte arme hos branchefolkene i baggrunden af lokalet ved showstart. Men det blæste sanger Mattias Kolstrup & co. som vanligt på med et show der bare ville ud over scenen, og en musik, der gik lige efter struben på fest-genet. Kolstrup fik efterhånden lokket folk tættere på scenen, og der er ingen tvivl om at langt hovedparten blev overbevist af den positive energi-udladning på scenen serveret med drenget charme, vildskab – og kontrolleret kaos.

 

 

 
Fuld energi fra alle - sådan skal den skæres når udenlandsk branche skal rives med.
Fuld energi fra alle - sådan skal den skæres når udenlandsk branche skal rives med.
Hvad pladselskabet Sony/BMGs hollandske repræsentant til koncerten fik ud af det, vides endnu ikke: Sony/BMG har kontrakt for det europæiske fastland med gruppen, og pt. har man i Holland  valgt at udgive musikken digitalt (altså til download). Men hvis den hollandske repræsentant så sig omkring lørdag i Tivoli, ville hun ikke være i tvivl om, at der nu skal mere til.
Mens Sony/BMG Holland tænker videre, har gruppen til gengæld fuld skrue på andre steder: I den nærmeste fremtid venter Musexpo-messen i London, der er sat tre jobs op i det russiske, og så skal Skive-gruppen til Japan igen:
- Vi skal være der i en uges tid, men skal kun spille én koncert – resten er promotion, fortæller Mattias Kolstrup. – Hvorfor kun en koncert? Det er japanerne (selskabet Dreamusik, red.) der vil have det sådan. Når vi optræder, skal det være eksklusivt...
Tre af gruppens medlemmer har tidligere på året været på pr-tur i Japan: Ti interviews om dagen med radio, tv, musikmagasiner osv. Seks dage – 60 interviews. Jo, de er effektive de japanere.
Og så er Sony/BMG i Europa i øvrigt begyndt at rykke for nyt materiale at arbejde med, så studiet kalder også …

 


Flotte blæser-arrangementer, flotte kor - Slaraffenland.
Flotte blæser-arrangementer, flotte kor - Slaraffenland.
Slaraffenland - kræver og belønner

Mens tilskuerne blev flere og flere under Dúné, kulminerende det med Slaraffenland. Gruppen er klart en genremæssig modpol til Dúné, men intensiteten er lige så stor - rock’n’roll-kraftspring eller ej. De flotte unisone vokaler, de sindrige arrangementer, mikset af elektronik og blæsere og det stærke musikersammenspil har gjort denne avantgarde spiselig på begge sider af Atlanten. For ikke at sige. Superappetitlig.

 

De seneste par efterår er gået med turné i det amerikanske (lige som en måned op til SPOT som support for vennerne i Efterklang), men i dette er det Europa (Tyskland, Polen, Holland, Frankrig, Luxemburg og Belgien) der satses på. ”I forvejen er vores cd ude via selskabet Rumraket i Benelux-landene, men SPOT åbnede virkelig vores mulighed for jobs – vores booker har fået det lettere efter”, som gruppen fortæller. Og selv om musikken er mere krævende, er der også medieinteresse for gruppen: Stort interview i Rifraf (Belgiens svar på Gaffa) og interview i Studio Bruxelles er bare et par af resultaterne. Der stod mange drømmende, glade ansigter oppe foran scenen.

 

Rasmus Stolberg og Casper Clausen - skabte smil på dansegulvet
Rasmus Stolberg og Casper Clausen - skabte smil på dansegulvet
Efterklang DJ Team

Overgangen til aftenens afslutning, DJ-teamet bestående af et par af  vennerne i Efterklang omtalt i artiklens start, kunne ikke være bedre. Og dermed endte det hele som et godt første spadestik for SPOT On Denmark og Nordic Blizzard.

 

MXD-leder: Et godt afsæt
MXDs leder Thomas Rohde mener, at ”fremmødet helt svarer til, hvad vi havde håbet på”:

- Nu har vi taget temperaturen på de hollandske branche-folk, og vi kan se, at de fortsat er meget fokuseret på det engelske og det amerikanske marked. Men vi kan også mærke, at der er en meget stor nysgerrighed over for hvad der kommer fra Skandinavien. 

- Folk hernede med indsigt i netop den skandinaviske scene siger, at vi i Danmark har en position, som Island havde for få år siden. Altså stor kvalitet, som godt kan komme til at gøre sig hernede. De gider ikke det tyske marked – de vil meget hellere lytte til det skandinaviske, siger Thomas Rohde og fortsætter.

- Dem jeg har talt med peger på, at grupper som Saybia, Mew og Alphabeat allerede gør sig rigtigt godt hernede og er store navne. Man begynder at lægge mærke til at vi har mere at byde på end Aqua og Safri Duo, og at der måske er en trend på vej, når det gælder den danske blanding af rock og electronica. Alt i alt er det et fint oplæg, som vi nu kan fortsætte ud fra, slutter MXD’s leder.