MEDVIND I HOLLAND - FIRE DANSKE SPOT- BANDS PÅ NORDIC BLIZZARD
BJARNE ROURSGAARD
Slaraffenland - er allerede tilgængelige for de Hollandske pladekøbere
Slaraffenland - er allerede tilgængelige for de Hollandske pladekøbere

ROSA og MXD har længe haft en klar mavefornemmelse for en stigende interesse for dansk og nordisk musik i Holland. Og når Nordic Blizzard-festivalen løber af stablen med et SPOT On Denmark-arrangement i Utrecht, er det et klart eksempel på, at fornemmelsen har hold i virkeligheden.

Nordic Blizzard er nemlig primært kommet i stand med hollandsk initiativ, hvor især det store booking bureau The Alternative og spillestedet Tivolilænge har haft et godt øje til musik fra de nordiske lande og SPOT Festivalen. Arrangørerne tror på den nordiske musik som ’brand’ og målsætningen er at skabe en årlig tilbagevendende event, hvor det bedste nye nordiske musik præsenteres for såvel det hollandske publikum, som for den hollandske musik og mediebranche. 

Udvalgt af hollænderne selv
Langt hovedparten af musikken til Nordic Blizzard er blevet udvalgt på SPOT2008, hvor repræsentanter fra The Alternative og Tivoli, sammen med hollandske journalister fra aviserne og magasinerne VolkskrantNieuwe Revu ogMetro dannede jury med det formål at spotte favoritter, der kunne gøre sig i Holland. En slags ”highlights” fra SPOT2008. 

Valget faldt altså på  Men Among AnimalsSlaraffenlandDúné og Efterklang. Hvoraf sidstnævnte stiller op med to band-medlemmer i rollen som Dj’s. Herudover er færøske ORKA, med hjemmebyggede instrumenter og iørefaldende musik, blevet spottet på et færøsk showcase-arrangement.

Men Among Animals håber på Hollandsk distributions-aftale.
Men Among Animals håber på Hollandsk distributions-aftale.

Interesse for dansk musik

I følge Christian Hald Buhl fra The Rocking Factory, som er ROSA og MXD’s operatør i Benelux-landene, er ingen af de udvalgte navne på Nordic Blizzard særlig kendte i Holland. 

Derimod er navne som Saybia,Volbeat og Alphabeat allerede veletablere og kommercielle succeser i Holland, hvorfor den hollandske musik- og medie-branche har vist stor interesse for Nordic Blizzard: Ca. 100 branchefolk har allerede meldt deres ankomst, hvilket er flere end arrangørerne forud havde opstillet som succeskriterie. 

 Repræsentanter fra EMI Holland Eurosonic Festivalen, Crossing Borders Festivalen, distributions selskaber, landsdækkende medier og mange flere er således til stede for at tage den danske musik i øjesyn. 

Nordic Blizzard er blevet til i samarbejde med ROSA og MXD og håbet er at skabe en årlig tilbagevendende platform, der kan fungere som brohoved for ”SPOT-artister” i Holland.