EMILIANA TORRINI TIL SPOT
HENRIK FRIIS

Emiliana Torrinis forunderlige musikalske verden rammer SPOT.
Den forunderlige og egenartede islandske sanglærke Emiliana Torrini kommer til SPOT - og bliver dermed del af det sædvanligvis varierede nordiske program på festivalen

Torrini høstede senest 5-stjernet anmeldelse i Gaffa for albummet ”Me and Armini”, der udkom i efteråret, og i det hele taget har islændingen med de italienske rødder altid fået anerkende roser for et foranderligt og alsidigt musikalsk udtryk - gående fra sprudlende triphoppet feeling til indfølt kammerstemning.

Besøget på SPOT bliver hendes første i landet i over fire år, og at Torrini kommer, skyldes til dels ROSAs og SPOTs samarbejde med Iceland Music Export. ROSA var sammen med bl.a. Music Eksport Norway blandt fødselshjælperne, da solide kræfter i det islandske musikliv ønskede at starte et eksport-kontor op på øen.

I det hele taget har ROSA gennem mere end 20 år udviklet et solidt samarbejde på det skandinaviske marked med adskillige tætte samarbejdspartnere, og bl.a. derfor er der også i år også lykkedes at præsentere interessante toner fra vore skandinaviske naboer:

Nyt navn på plakaten er norske The Low Frequency In Stereo, som bringer deres højenergiske støjende rock til SPOT for anden gang (sidst i 2006) - de er lige nu højaktuelle med det nye album ”Futuro”, mens I Was A Kings ligeledes støjpotente rock er noget af det varmeste norske netop nu: Trods udgivelsen på et lille indieselskab er I Was A King meget bemærkelsesværdigt gået top 10 i Norge, har fået international omtale – og blev i øvrigt udgivet in Danmark 2. marts.

I Was A KIng - brandaktuelle nordmænd til SPOT
Landsmændene Shining står for en cocktail, der mixer jazz og eksperimenterende metal, The Megaphonic Thrift er både rockende, eksperimenterende og støjende - og kaldes Norges svar på Sonic Youth (og har også The Low Frequency In Stereo-medlemmer på holdet), og endelig er der Hanne Hukkelberg, som blander excentrisk pop med jazz og electronica.

Tilbage til Island: Ud over Torrini kommer Ólafur Arnalds fra saga-øen med sine særegne smukke musik, der er svævende klassisk i inspiration, men derudover iblander piano med loops og anden teknik. Landsmændene For A Minor Reflection er også melodiske, men her er genren energisk postrock.

Lidt mod syd - fra Færøerne - kommer Orka med deres vanvittigt udseende hjemmegjorte instrumenter, som der alligevel kommer en meget melodiøs musik ud af, og så er der Høgni, der nu har smidt efternavnet Lisberg fordi det alligevel er for besværligt at bruge, når man har internationale ambitioner med sin singersongwriting.

Baskery - de tre svenske søstre med banjo-spillende Greta t.h.
Baskery - de tre svenske søstre med banjo-spillende Greta t.h.
Fra det finske er der besøg af Joensuu 1685, der hører til i afdelingen for støjende, svævende pop – lidt a la My Bloody Valentine - og fra Sverige er der kompetent punket country-besøg af Stockholm-søster-trioen Baskery, hvor specielt gruppelederen og banjovirtuosen Greta nok skal få øjenbrynene til at rejse sig, ørerne til at udvide sig og taget til at løfte sig – som det skete ved januars Eurosonic Festival i Groningen, Holland.

SPOT regner fortsat med at lægge ekstra skandinaviske navne til årets festival – bl.a. vil der være en del indslag i singersongwriter-programmet som offentliggøres snarest.