|
Farverigt ensemble - Slaraffenland på Nordic Blizzard. |
Op mod 100 hollandske medie- og branche-folk gæstede "Spot On Denmark"-fremstødet ved den første "Nordic Blizzard" i Utrecht. Her er deres mening om arrangementet og dansk musik i det hele taget:
Norbert Pek, journalist, anmelder ved magasinet Revu. Var med til at udpege de danske bands til ”Nordic Blizzard”.
- Jeg var lidt bange på forhånd, fordi der var så mange ukendte bands, men det gik, og jeg nød det. Næste gang skal vi dog nok have et større trækplaster – ikke a la Saybia, for så vil de løbe med hele opmærksomheden, men i mellemkategorien. For det ér svært at få opmærksomhed, når man er helt ukendt.
Musikalsk holdt musikken hele vejen igennem.
Især er jeg begejstret for Men Among Animals. Det er mine favoritter. Deres sange er glimrende Og de gør også en masse på scenen for at man skal kunne huske det. Jeg så dem på SPOT – de var mindst lige så gode denne gang, og jeg håber de bliver endnu større – det har de fortjent. Slaraffenland var jeg også glade for. De overraskede mig meget på SPOT, men også her fungerede de godt. Især deres måde at bruge rytmer på. I det hele taget ved vi nu, at dansk musik indeholder en masse vi ikke kender, men som har fortjent at blive hørt.
André Keij, medarrangør af Appelpop i byen Tiel, laver radioprogrammer for Kink FM:
- Jeg har set tre gode energiske bands, men Dúné var helt klart mine favoritter. Meget entusiatisk musik, meget energisk, god attitude, gode sange med den rette form. Det her kræver radioeksponering, interviews i magasiner m.v. Men Dúne kunne godt gå hen og blive det næste Alphabeat hernede.
Ferry Rooseboom, ejer af Excelsior Recordings.
Dansk musik har da potentiale hernede. Jeg har udgivet Under Byens to seneste albums i Holland og har solgt 5000 eksemplarer – og det er meget flot set med dagens cd-salg. Jeg synes, det er en fordel at vores to lande ligger så tæt på hinanden – det er ikke svært for orkestrene at komme hertil. Og samtidig er der alligevel så langt, at musikken er spændende. Jeg tillægger ikke nationaliteten så stor betydning, men på den anden side tror jeg, at der lige nu er mere opmærksomhed mod musik der kommer fra Danmark end eksempelvis Skotland. Og det er showcases som denne der skal til for at skabe forbindelsen til bookerne, pladeselskaberne etc.
Anders Meisner, promoter og A&R for Epitaph Records, Holland – dansk, har boet i Amsterdam gennem de seneste 4 ½ år.Et fremstød som det her er på mange måder den rigtige måde at gøre det på, hvis man vil udbrede dansk musik. Det handler jo om at finde ”ligesindede” som man kan samarbejde med. Men det skal følges op – der skal mere til. Jeg tror rigtigt mange danske bands allerede helt fra græsrodsplanet kan få noget ud af at samarbejde med ligesindede her i Holland i stedet for at vente til man er mere ”etableret”. Prøv at bytte med lokale samarbejdspartnere. Når det gælder musikken i aften, er Dúné klart mine favoritter – de kan sagtens gøre sig hernede. Alle kender dem i indie-miljøet – nu skal de videre. Måske som support for et rigtigt stort band for at skabe opmærksomhed. I det hele taget har Danmark ry for at have dybt proffe bands, og man kan generelt godt lide skandinaviske bands.
Rense van Kessel, ”talentbuyer”/chef for booking-afdeling af management-, distributions-, booking- festival-arrangøren The Alternative – det største selskab af sin slags i Holland der har cirka 150 navne i stalden. Var med til at udpege de danske bands og medarrangør af ”Nordic Blizzard”:
- Det var da en ”quite succesful night”. 75 procent af de akkrediterede branchefolk kom – der var i alt mellem 250 og 300 inde, så jeg synes klart det levede op til forventningerne. Der er skabt en god base at arbejde videre på.
Ideen til ”Nordic Blizzard” kom for 1 ½ år siden på vej hjem i flyvemaskinen fra SPOT Festivalen, da jeg sad ved siden af Christian Buhl (ROSAs of MXD’s samarbejdspartner i Benelux, red.). Målet var og er at skabe nogle mere fokuserede events end Popkomm og SXSW i Texas. På lang sigt bør det være en nordisk festival – det vil næsten virke for selektivt hernede at lave rene danske fremstød hvert år. I hvert fald p.t. Men opmærksomheden mod danske musik ér stigende: Saybia har udsolgt til alle koncerter hernede, det samme har Volbeat – alle kender Alphabeat. Murder gør sig, As In RebekkaMaria, Under Byen osv. Der er i det hele taget en god vibe omkring dansk musik, og samtidig møder vi både en professionel og realistisk attitude til fremstødet fra dansk side.
Johan Gijsen, leder af Tivoli, Utrecht; med til at udpege de danske bands og medarrangør af ”Nordic Blizzard”:
- En ”pretty cool” start. 250-300 tilskuere. Du er jo nødt til at starte et sted, og det her var rigtigt godt. Næste år skal vi udbygge ”Nordic Blizzard” til to-tre spillesteder og også inddrage Utrechts store universitetsmiljø mere i opbygning og forberedselse. Musikken holdt standard. Jeg synes der er en god forbindelse mellem hollandsk og dansk musik – Kashmir, Saybia, Alphabeat, Outlandish – alle kendt navne hernede, og også lidt ”exotisk” i forhold til det engelske/amerikanske marked. Og Efterklang tegner til at blive det næste store. Jeg tror vi føler os mere connected til Danmark, end til det tyske marked. Og jo, både René van Kessel og jeg er sikre deltagere på Benelux-bussen til SPOT Festivalen næste år – den festival elsker jeg. Der var så mange interessante bands (i år fragtede SPOT 46 branche- og mediefolk til festivalen i bus, red.).