86 SIDERS SPOT PÅ DANSK MUSIK OG KULTUR I SPANSK MAGASIN
HENRIK FRIIS
Zona de Obras-magasinet med det store fokus på Danmark - og med en SPOT on Denmark-cd på toppen...
Zona de Obras-magasinet med det store fokus på Danmark - og med en SPOT on Denmark-cd på toppen...

Lige nu står et stort tykt magasin, Zona de Obras, i de spanske avisstande og kiosker: Med en "SPOT On Denmark"-cd som blikfang øverst på det cellofan-indpakkede magasin, og inde i bladet – de sidste 86 af magasinets godt 200 sider (!) – med et special-dossier om dansk kultur m.v.

Hidtil har det spanske kulturmagasin overvejende koncentreret sine kræfter omkring omtale af de spansk-talende lande, men med det nye nummer tages Danmark under kærlig behandling – både når det gælder musik, kunst, film, arkitektur, mode etc.

Zona de Obras-udgaven for oktober kvartal er den største i magasinets historie, og interessen for Danmark blev tændt for fire år siden, da magasinet takkede ja til en invitation om at besøge SPOT Festivalen – magasinet har besøgt og skrevet om festivalen hvert år siden:

- "Danmark er et fantastisk land" - det er de ord vi har brugt til at præsentere vores ekstensive dossier "¿Qué pasa en Dinamarca?" (”Hvad sker der i Danmark”, red.) i den nye udgave af Zona De Obras. Og blandt mange andre ting skyldes det de rige kulturelle tilbud landet byder på, fortæller bladets redaktør Rubén Scaramuzzino og designer/grafiker Daniela Rossi.

Danske festivaler (klik for større illustration).
Danske festivaler (klik for større illustration).
- Vi fik allerede den fornemmelse for fire år siden, da vi blev inviteret til SPOT Festivalen. Dén festival - som vi har været til hver gang siden - var den bedste måde at gå på opdagelse i Danmark på. Så SPOT er "den skyldige" når det drejer sig om at vække vores nysgerrighed og energi til at lave den ekstensive research, vi nu har lavet udarbejdet. Og vi er glade for resultatet. Vi kan med stolthed i stemmen sige, at i dag ved vi ”hvad der foregår i Danmark” - og vi er overbeviste om, at den mulighed vi har fået for at fortælle vores læsere om det, vil vise sig at være anstrengelserne værd, siger Scaramuzzino og Rossi.

Selve arbejdet med specialdossieret om Danmark begyndte for et år siden, hvor Rubén Scaramuzzino og Daniela Rossi besøgte Danmark. Her fik spanierne skabt kontakt til diverse kulturgrene – og dermed også danske skribenter, der har kunnet hjælpe til med udarbejdelsen af det danske tema, hvor man kan læse om betydelige danske personligheder inden for film, skuespil, litteratur, design m.v. – Lars von Trier, Susanne Bier, Viggo Mortensen, Norten Ramsland, Carsten Jensen, Olafur Eliasson, Jørn Utzon, PH, osv. osv. Og også med fokus på hvad der er tilgængeligt for det spansktalende publikum.

 

Dansk arkitektur... (klik for større illustration)
Dansk arkitektur... (klik for større illustration)

På musikkens område er det bl.a. ROSA og Gaffa, der har stået for præsentationen af dansk musikhistorie og de hotteste navne netop nu, lige som ROSA og SPOT Festivalen i samarbejde med MXD (som omtalt i starten) har produceret en cd-kompilering med dansk musik som følger med magasinet. Ud over ROSA har Den Danske Ambassade i Madrid og Kunststyrelsen været med i det overordnede samarbejde omkring tilblivelsen af det danske dossier.


Og Zona de Obras' fokus på Danmark stopper ikke med dette særnummer. I fremtidige udgaver af magasinet er det hensigten at opdatere læserne med nyheder på det danske kulturområde over en bred kam (som det allerede nu sker med de spansktalende lande), og desuden ligger en mindre nordisk kulturfestival i tre spanske byer også på tegnebrættet...

 

Zona de Obras-magasinet med special-dossieret om Danmark kan købes via dette link

Dansk design (klik for større illustration).
Dansk design (klik for større illustration).